یکی از عناصر مهم در پیدا کردن شغل مناسب در کانادا، نوشتن یک رزومه حرفهای و تاثیرگذار است. در این مطلب قصد دارم دربارهٔ اصول نوشتن رزومه کاری برای کار در کانادا صحبت کنم و به مرور یکسری نکات بپردازم. چون همین نکات ظریف میتوانند بین شما و دهها یا صدها نفر متقاضی دیگر فرق ایجاد کنند و شانس شما را برای بدست آوردن موقعیت شغلی دلخواهتان بالا ببرند. پس بیمقدمه برویم سراغ اصل مطلب و ببینیم یک رزومه حرفهای شامل چه بخشهایی است. در ضمن داخل مقاله یکسری لینک دریافت نمونه رزومه کاری برای کانادا گذاشتهام که قابل دانلود هستند.
رزومه مناسب برای کار در کانادا یا به عبارت ساده «رزومه کانادایی» یک مدرک معتبر و بسیار مهم برای توصیف میزان صلاحیت شما و قانع کردن کارفرماست. یک صفحه و چند پاراگراف سرنوشتساز که قرار است به یک سوال کارفرما جواب بدهد: آیا فرد مورد نظر برای این موقعیت شغلی واجد شرایط هست یا نه؟
به طور کلی یک رزومه کاری برای کار در کانادا از قسمتهای زیر تشکیل شده است:
کافیست که قدمهای زیر را به ترتیب و موبهمو دنبال کنید و چیزی را به دست سرنوشت و شانس و اقبال نسپارید! باور کنید که یک رزومهٔ قوی کار خودش را میکند و شما را در جایگاه بهتری نسبت به سایرین قرار میدهد. اما بالاخره رقابتی بودن بازار کار کانادا و سختیهای فرایند پیدا کردن کار در کانادا را هم هست و باید تا جای ممکن، واقعبین و صبور بود.
موارد زیر را به دقت به خاطر بسپارید و اگر چیزی برایتان گنگ بود اصلا نگران نباشید. چون در بین متن مثالهایی زدم و لینک دانلود نمونههای آماده رزومه هم در انتهای مقاله وجود دارد.
وقتی از قالب یا فرمت رزومه نویسی صحبت میکنم دقیقا منظورم چیست؟ تعیین فرمت رزومه، یعنی انتخاب یک قالب و چهارچوب مناسب با توجه به سابقه کاری و فعالیتهای شما که میتواند کار رزومهنویسی را به مراتب سادهتر کند. به تجربه ثابت شده که در کانادا معمولا دو جور فرمت رزومهنویسی رایج است:
زمانبندی معکوس (Reverse-chronological):
عملکردی (Functional):
ایجاد هدر رزومه به شکلی دقیق و موثر و کارفرماپسند، بخش مهمی از نوشتن رزومه کاری برای کار در کاناداست. نام، شماره تلفن، آدرس ایمیل و موقعیت مکانی خود، از جمله شهر و ایالت یا استان خود را وارد کنید. اگر هم نمونه کار یا وبسایتی برای نمایش دارید، لینک مربوطه را در همین قسمت قرار بدهید.
داشتن سلیقه در انتخاب اندازه فونت و میزان کمرنگی و پررنگی و به اصطلاح Bold کردن نامتان هم مهم است و به کارفرما کمک میکند رزومه شما را راحتتر تمیز بدهد. اطلاعات تماس هم که نیازی به توضیح ندارد و تنها راه ارتباطی مسئول استخدام با شماست. سعی کنید در ساعات کاری گوش به زنگ باشید و از ایمیل، تلفن و هر اطلاعات تماسی که از خودتان گذاشتید غافل نباشید. چون اصلا صورت خوشی ندارد که برای تعیین وقت مصاحبه با شما تماس بگیرند و پاسخگو نباشید!
حالا که قسمت هدر رزومه تکمیل شد، نوبت به یک خلاصه حرفهای (Professional Summary) میرسد. همین یک پاراگراف مختصر و مفید، میتواند به تنهایی برتری شما را نسبت به بقیه نشان بدهد و نظر کارفرما را جلب کند. در خلاصه حرفهای خود، میتوانید به تجربه، مهارتها، تحصیلات و دستاوردهای شغلی خود اشاره کنید. دقت شود که خلاصه حرفهای خیلی طول و دراز نشود. چون مسئولین استخدام هم آدم هستند و ممکن است حوصله خواندن یک متن طول و دراز را نداشته باشند!
برای سوابق شغلی و حرفهای خود یک بخش اختصاصی کنار بگذارید. عنوان شغلی، نام کارفرما، تاریخ استخدام و موقعیتهایی که در اختیار داشتید را فهرست کنید و حواستان هم به فرمت درست نوشتن تاریخ استخدام باشد. زیر این اطلاعات، وظایف و دستاوردهایی که داشتید را به صورت بولتوار بنویسید. هر بند را با یک فعل قوی شروع کنید و درباره تاثیرگذاری مسئولیتهای خود شرح دهید. به عنوان مثال، ممکن است بنویسید که یک تیم فروش را رهبری کردهاید که از اهداف و سهمیههای مد نظر فراتر رفته و باعث افزایش درآمد شرکت شده است.
فهرستی از مهارتهای خود ارائه دهید تا ویژگیها و تواناییهای شما برای کارفرما آشکار شود. یعنی قانع شود که شما فرد موثری هستید و میتوانید در موفقیت بیزینس و شرکت تاثیرگذار باشید. مثلا ۶ تا ۱۰ مورد از مهارتهای مرتبط را در این بخش از رزومه بنویسد. لازم است که روی کلمهٔ «مرتبط» تاکید کنم.
چون مثلا اگر برای حسابداری درخواست میدهید، اینکه در باغبانی یا طراحی دکوراسیون مهارت داشته باشید، اهمیتی برای کارفرما ندارد و فقط رزومه شما را شلوغ میکند! در کانادا اکثر شرکتها از یک سیستم ارزیابی نرمافزاری و اتوماتیک استفاده میکنند که تمام رزومهها را اسکن و غربال میکند. بر همین اساس خیلی مهم است که رزومه شما، از یکسری کلمات کلیدی لازم برخوردار باشد.
در رزومه های کانادایی اینطور مرسوم است که اطلاعات تحصیلی و دورههای آموزشی در پایین صفحه و بعد از بخش مهارتها و تجربیات کاری نوشته شوند. اگر به تازگی فارغ التحصیل شدید و تحصیلات شما پررنگتر از سوابق کاری شماست، میتوانید این بخش را بالاتر از بخش سوابق کاری قرار دهید. در این قسمت، نام دیپلم یا مدرک تحصیلی خود و موسسهای که از آن مدرک گرفتهاید وارد میکنید. در ضمن توصیه میشود که فقط در صورتی تاریخ فارغ التحصیلی را قید کنید که در سه سال گذشته رخ داده باشد.
تا اینجای کار با قالب یک رزومه حرفهای و کارفرما پسند در کانادا آشنا شدیم. حالا چند نکته مهم هم به اتفاق مرور میکنیم تا در نوشتن بهترین رزومه ممکن کار راحتتری داشته باشیم.
اگر تجربه کار برای یک کارفرمای کانادایی داشتید یا مثلا به عنوان داوطلب در یک پروژه مرتبط کار کردهاید، حتما در رزومه قید کنید. اگر هم تجربه کار در کانادا ندارید، از سایر تجربیات کاری مرتبط استفاده کنید.
همانطور که در بالا اشاره کردم، رزومه شما توسط یکسری نرمافزار مخصوص اسکن میشود. این نرمافزارها دنبال یکسری عبارات و کلمات خاص میگردند تا مثلا از بین صد و پنجاه عدد رزومه، ۱۵ مورد را غربال کنند و به مرحلهٔ ارزیابی توسط مسئول استخدام بفرستند! بنابراین در بخش سوابق شغلی از کلمات کلیدی غافل نشوید.
تا جای ممکن از آمار و ارقام استفاده کنید. اعداد و توصیف کمی کارها و موفقیتها (مثلا X مقدار فروش یا Y درصد افزایش در بازدهی تیم و …) نقش پررنگی در رسمیت و جذابیت رزومهٔ شما برای کارفرما دارند. فقط حواستان باشد از واحدها و مقیاسهای مرسوم در کانادا استفاده کنید.
رزومه خود را با توجه به شغلی که مد نظر دارید سفارشی کنید. یعنی اگر مثلا برای چند موقعیت شغلی متفاوت حتی در صنایع مختلف رزومه میفرستید، چه بهتر که سه رزومهٔ مختلف داشته باشید که هرکدام برای آن صنعت یا شغل مورد نظر بهینه شده باشند. این کار باعث میشود که در نظر کارفرما، گزینهٔ بهتر و مرتبطتری جلوه کنید.
بسیاری از متقاضیان با نوشتار انگلیسی کانادایی (Canadian English) آشنا نیستند، عدهای هم قصد دارند در شهرهای فرانسهزبان کانادا درخواست کار بدهند. در هرصورت بهتر است از یک فرهنگ لغت یا سرویس ترجمه درست و درمان یا از سرویسهای هوش مصنوعی مثل ChatGPT استفاده کنید. البته با احتیاط کامل که تابلو نباشد با هوش مصنوعی رزومهنویسی کردهاید! در کل کیفیت و خوانایی متن را تا جای ممکن بالا ببرید.
رزومه خود را به شکلی افراطی بارها با دقت بخوانید و دنبال اشکالات احتمالی بگردید. یا اگر از عهده خودتان ساخته نیست، ویرایش آنرا به یکی از آشنایانی که به زبان مسلط است بسپارید یا حتی با کمک دفاتر ترجمه رسمی این کار را انجام بدهید. در کل باید سعی کنید متنتان عاری از هرگونه اشتباه گرامری، نقطهگذاری و غلط دیکتهای باشد.
اگر خواستید خیلی سریع با فرمت یک رزومه درست و حرفهای آشنا شوید، میتوانید از این لینک به وبسایت رسمی بانک مشاغل کانادا مراجعه کنید و از رزومهساز این سایت استفاده نمایید. یا برای دریافت یک نمونه آماده به یکی از لینکهای زیر مراجعه کنید:
رزومه نویسی لااقل در تجربیات اول، کار چندان سادهای نیست. اما به شما قول میدهم با مرور چند نمونه و انجام یک مورد آزمایشی، قلق کار دستتان میآید و این کار به ترسناکی سابق نخواهد بود. شاید شما هم ابهاماتی داشته باشید که با مرور سوالات زیر برطرف شود.
برای بسیاری از کارفرماها، سوابق کاری شما اهمیت بالایی دارد. اما باید دقت کنید که ماندن شما در یک صنعت خاص مهمتر از پریدن از این شغل به آن شغل است. بنابراین همانطور که در این مقاله تاکید کردم فقط روی تجربیات مرتبط با شغلی که برایش درخواست میدهید تمرکز کرده و رزومه را زیادی شلوغ نکنید. دقت شود که رزومه شما باید نهایتا در یک صفحه جمع شود و در بخش سوابق شغلی حداقل دو مورد را ذکر کنید.
بله. یک رزومه حرفهای تا جای ممکن موجز و مختصر است و تجربیات نامرتبط شما برای اکثر کارفرمایان اهمیت چندانی ندارد. اشکالی ندارد اگر حذف تعدادی از سوابق کاری باعث ایجاد وقفههای زمانی در رزومه شما بشود. در عوض خودتان را آماده کنید که در صورت کنجکاوی مسئول استخدام در جلسه مصاحبه دربارهٔ این وقفههای یا به اصطلاح Gapها جواب واضح و روشنی داشته باشید.
بله. شیوهٔ مرسوم و مورد قبول اینست که برای هر شغلی که مد نظر دارید، یک رزومهٔ اختصاصی و سفارشی درست کنید. البته منظورم این نیست که بند به بند رزومه باید متفاوت باشد! فقط در حدی که هر رزومه، با مقتضیات و نیازهای شغل مورد نظر همخوانی داشته باشد.
رزومه و CV (مخفف عبارت curriculum vitae) اساسا کاربرد یکسانی دارند و قرار است سوابق کاری شما را به تصویر بکشند. منتها رزومه تک صفحهای و کوتاه است و CV میتواند طولانیتر و مفصلتر باشد و برای سناریوهای استخدامی خاص به کار بیاید. مثلا کسانی که در حوزه آموزش در آکادمی یا تحقیق و پژوهش فعالیت میکنند، نیاز دارند جزئیات بیشتری در مورد فعالیتها و سوابق علمی و آکادمیکشان بدهند و طبیعی است که رزومههای طولانیتری داشته باشند.