دلار کانادا (Canadian Dollar) که امروزه با نمادهایی مثل $Can$ ،C$ ،CA$ ،CDN و CAD شناخته میشود، تا به امروز مسیری ۱۶۰ ساله را طی کرده و قدمتش به اوایل قرن نوزده میلادی برمیگردد. بهطور دقیقتر در سال ۱۸۵۸ بود که کشور کانادا برای نخستین بار از یک واحد پولی اختصاصی پرده برداشت. البته دلار کانادا در بدو پیدایش یک ارز مستقل نبود و ذخایر پوند انگلیس (و بعدها دلار آمریکا) در خزانهٔ کانادا، پشتوانهٔ آن به شمار میرفت.
به تدریج اقتصاد کشور رونق بیشتری گرفت و دلار کانادا در ۱۸۷۱ به عنوان تنها ارز رایج کشور به رسمیت شناخته شد. تا اینکه در ۱۹۵۰ قامت یک ارز کاملا مستقل را پیدا کرد و از سایهٔ دلار آمریکا و پوند انگلیس بیرون آمد. در حال حاضر دلار کانادا یکی از ارزهای باثبات جهان محسوب شده، نقدینگی بالایی دارد و اقتصاد باثبات و قدرتمند کانادا را به خوبی توصیف میکند.
دلار کانادا در زبان عامیانه و روزمره کاناداییها با نام لونی «Loonie» شناخته میشود. این لغت از نام یک پرندهٔ بومی کانادا وام گرفته شده که از ۱۹۸۷ تصویرش روی سکههای ۱ دلاری این کشور نقش بسته است. کاناداییها سکههای ۲ دلاری خودشان را هم با نام تونی «Toonie» میشناسند که ترکیبی از دو کلمهٔ لونی و two است.
البته مردم این کشور برای دلارشان لفظ دیگری هم دارند و به تقلید از همسایهٔ جنوبی یعنی آمریکا، کلمهٔ باک «Buck» را برای دلارشان به کار میبرند.
همانطور که اشاره کردیم، دلار کانادا برای تبدیل شدن به یک ارز مستقل و یکپارچه مسیری طولانی را طی کرده است. ارزهایی که در این لیست میبینید، نیاکان و اجداد دلار این کشور محسوب میشوند.
دلار کانادا به دلیل ثبات سیاسی و اقتصادی کشور، یکی از ارزهای محبوب و ایدهآل برای بانکهای مرکزیست و برای انباشت دارایی و ذخایر ارزی کاربرد زیادی دارد. به علاوه معاملهٔ آن با نماد CAD در بازار فارکس رونق زیادی دارد و روزانه حدود ٪۵ از معاملات بازار جهانی ارز را تشکیل میدهد. دلار کانادا در حال حاضر یازدهمین ارز قدرتمند جهان بوده و نرخ برابری یا نرخ تبادلش با دلار آمریکا ۱/۳۱ است. یعنی هر یک دلار آمریکا معادل ۱/۳۱ دلار کانادا معامله میشود.
عوامل متعددی نرخ دلار کانادا را تغییر میدهند که کلیدیترین آنها عبارتند از:
کانادا جزو بزرگترین صادرکنندگان نفت، گاز و فلزات است. بنابراین، نوسان قیمت جهانی این منابع، خصوصا نفت، تاثیر قابل توجهی روی نرخ دلار کانادا میگذارد.
نرخ بهره در کانادا، باعث جذب سرمایهگذاری خارجی میشود و تقاضا را برای دلار کانادا افزایش میدهد. مانند هر ارز دیگر، افزایش تقاضا باعث تقویت و بالا رفتن نرخ آن ارز میشود.
شاخصهای مهمی مثل رشد تولید ناخالص داخلی، میزان اشتغال و تراز تجاری، همگی نشانگر رونق اقتصادی بوده و اطمینان سرمایهگذاران را به ارز یک کشور بالا میبرند. در نتیجه برایند مثبت این شاخصها، تقویت دلار کانادا را به همراه دارد.
تصمیمات و مصوبات بانک مرکزی کانادا و سیاستهای پولی این کشور، مثل تغییر در نرخ بهره و یا ایجاد تسهیلات مالی برای سرمایهگذاران و کسب و کارها، یکی دیگر از عوامل قدرت گرفتن دلار کاناداست. البته عکس این مورد هم صادق است و برخی سیاستهای پولی، میتواند تاثیر معکوسی بر ارزش دلار کانادا داشته باشد.
ثبات سیاسی از مهمترین عواملیست که با جلب اعتماد سرمایهگذاران، ارزش دلار کانادا را بالا میبرد.
تحولات بازار جهانی و رویدادهای ژئوپلیتیکی (مثل جنگ روسیه و اوکراین) میتواند علاوه بر اقتصاد کشورها، روی بازارهای ارز تأثیر گذاشته و ارزش دلار کانادا را نسبت به سایر ارزها تحت تأثیر قرار دهد.
میزان ذخایر ارزی در بانک مرکزی کانادا، قدرت مانور دولت این کشور در بازارهای مالی را بالا برده و امکان تثبیت یا تقویت ارزش دلار را فراهم میکند.
وقتی ارزش حاصل از صادرات یک کشور بیش از هزینهٔ وارداتش باشد، اصطلاحا گفته میشود که تراز تجاری مثبت است. در حالت عکس و در صورتی که ارزش واردات کشور به صادراتش بچربد، تراز تجاری منفی است. در حال حاضر تراز تجاری کانادا بر خلاف سالهای قبل منفی شده و حجم واردات این کشور ۱/۶ میلیارد دلار بیش از صادراتش بوده است.
قیمت مصرفکننده یکی از شاخصهای مهم اقتصادی در ارزیابی سلامت اقتصادی کشورهاست. این شاخص که سالانه توسط بانک مرکزی کانادا منتشر میشود، نشانگر موفقیت سیاستهای پولی دولت کانادا در مهار تورم و جلوگیری از افزایش بیرویهٔ قیمتهاست.
تولید ناخالص داخلی جزو کلیدیترین معیارهای اقتصادیست و تاثیر مستقیمی بر نرخ دلار کانادا دارد. در حال حاضر تولید ناخالص داخلی کانادا چیزی برابر ۲۰۲۶ میلیارد دلار بوده که در قیاس با سالهای قبل رشد مثبتی داشته است.
پیشبینی قیمت دلار کانادا یکی از دغدغههای سرمایهگذاران است. موردی که به عوامل متعددی مانند نرخ بهره، رشد اقتصادی، قیمت کالاها و رویدادهای سیاسی بستگی دارد و یک معادلهٔ پیچیده و چندمجهولی است. با این حال کلیاتی در خصوص چشمانداز اقتصادی کانادا وجود دارند که آگاهی از آنها میتواند برای سرمایهگذاران یا کسانی که قصد مهاجرت به کانادا را دارند مفید باشد.
جهت خرید دلار کانادا با قیمت مناسب، باید به زمابندی معاملات توجه داشت. صرافیهای خارجی و خصوصاً صرافیهای داخل کانادا، بسته به استان محل استقرار زمانبندی متفاوتی دارند. اما در صرافیهای ایرانی قیمت دلار کانادا و سایر ارزها در بین ساعات ۱۰ تا ۱۱ صبح اعلام میشود. بر همین اساس میتوان چند ساعتی صبر کرد و حوالی ۳ بعد از ظهر با بسته شدن قیمت دلار خرید را انجام داد.
البته این فرمول، همیشه منجر به سود نمیشود و تقریباً تمام ارزها در ساعات ابتدا و انتهای اعلام نرخ بیشترین نوسان را دارند. بنابراین طبیعی است که برخی اوقات این نوسان به نفع خریدار تمام نشود. مورد دیگر اینکه به تجربه ثابت شده بهترین زمان خرید دلار کانادا (و سایر ارزها) در روزهای ابتدایی ماه است. یعنی احتمال خرید با قیمت بهتر در روزهای اول ماه، بیش از اواخر ماه است.
توصیه میشود قبل از مراجعه به صرافی و خرید دلار کانادا، لااقل چند روزی قیمتها را رصد کنید. در ضمن به دلیل تفاوت قیمت در صرافیهای کانادایی در مناطق مختلف، نرخ چند صرافی در شهرهای مختلف را زیر نظر بگیرید. همچنین از آنجایی که نرخ ارز در روزهای تعطیل اعلام نمیشود، به تقویم و تعطیلات رسمی کانادا توجه کنیم.
نرخ پایین بهرهٔ بانکی یکی از ویژگیهای سیستم بانکی کانادا و سایر کشورهای توسعهیافته است. این در حالیست که بانکها در کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای ضعیفتر، نرخ بهرهٔ بانکی را با هدف جذب سپردههای بیشتر بالا میبرند. در کانادا نرخ بهرهٔ بانکی ۰/۲ درصد است و سپردهگذاری با هدف دریافت سود بانکی عملا بیمعناست.
جستجوی بهترین بانکهای کانادا برای مهاجرین یا ایرانیان در کشوری مثل کانادا کاربرد چندانی ندارد. چون سیستم بانکی کانادا از یک ساز و کار قانونی و شفاف بهره میبرد و مادامی که مدارک لازم فراهم باشد، بین یک مهاجر و یک شهروند کاناداییتبار فرقی قائل نمیشود. موارد زیر تعدادی از سرشناسترین بانکهای کانادا هستند.
بسته به بانکی که انتخاب میکنید، امکان افتتاح حساب هم به صورت حضوری و هم آنلاین وجود دارد. در وبسایت رسمی برخی از بانکهای کانادا، امکان بارگذاری آنلاین مدارک برای مشتریان فراهم است و متقاضیان میتوانند از بین حساب پسانداز و حساب جاری یکی را انتخاب نمایند. یادآور میشویم که داشتن تمام مدارک زیر به صورت همزمان ضروری نیست. برخی مدارک لازم برای افتتاح حساب در بانکهای کانادا عبارتند از:
با فراهم کردن مدارک مذکور میتوانید روند افتتاح حساب را آغاز کنید که معمولا پروسهٔ سرراست و بیدردسری است.