در حالی که کانادا درگیر اعمال تعرفه ۲۵ درصدی ایالات متحده بر فولاد و آلومینیوم است، دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، اعلام کرده که تعرفهای جدید بر خودروهای تولیدی کانادا در نظر دارد که میتواند از ۵۰ تا ۱۰۰ درصد هم برسد. ترامپ در مصاحبهای با شبکه فاکس نیوز اظهار داشت که کانادا صنعت خودروسازی را از آمریکا دزدیده است.
او در این مصاحبه گفت: «اگر به کانادا نگاه کنید، آنها صنعت خودروی بزرگی دارند. آن را از ما دزدیدهاند، چون ما حواسمان نبود». وی افزود که در صورت عدم توافق تجاری، تعرفهای سنگین بر خودروهای کانادایی اعمال خواهد شد: «ممکن است ۵۰ یا حتی ۱۰۰ درصد باشد، چون نمیخواهیم خودروهای آنها را بخریم؛ میخواهیم خودروها را در دیترویت تولید کنیم».
از دهه ۱۹۶۰، صنعت خودروسازی کانادا و آمریکا بهطور عمیقی به یکدیگر وابسته بوده است. در سال ۱۹۶۵، نخستوزیر کانادا «لستر بی. پیرسون» و رئیسجمهور آمریکا «لیندون جانسون» توافقنامه خودرویی (Auto Pact) را امضا کردند که تعرفههای بین دو کشور را حذف میکرد.
این توافق تا سال ۱۹۹۴ ادامه یافت، زمانی که «توافقنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی» (NAFTA) جایگزین آن شد و تجارت آزاد را به همه بخشها گسترش داد. در سال ۲۰۱۸، NAFTA جای خود را به «توافقنامه کانادا-آمریکا-مکزیک» (CUSMA) داد که در سال ۲۰۲۶ برای بازنگری دوباره مطرح خواهد شد.
کارشناسان هشدار دادهاند که اعمال تعرفه بر خودروهای کانادایی میتواند منجر به تعطیلی کامل صنعت خودروی آمریکای شمالی شود. «هفته گذشته که گمان میکردیم تعرفه ۲۵ درصدی شامل خودروها هم خواهد شد، گفتم که در عرض یک هفته، صنعت خودرو متوقف خواهد شد».
— فِلاویو وُولپ، رئیس انجمن تولیدکنندگان قطعات خودرو
او افزود که افزایش تعرفهها موجب توقف تولید شرکتهای خودروسازی آمریکایی خواهد شد. «اگر تعرفهای در این مقیاس اعمال شود، تولید متوقف شده، مشاغل از بین خواهند رفت و قیمت خودروها برای مصرفکنندگان آمریکایی افزایش خواهد یافت».
— برایان کینگستون، مدیرعامل انجمن خودروسازان کانادا
تو نگوین اقتصاددان در مؤسسه RSM کانادا، هشدار داد که این اقدام، ضربهای سنگین به خود صنعت خودروسازی آمریکا خواهد بود. او گفت که تولید خودرو در آمریکای شمالی بهقدری یکپارچه شده که یک خودرو ممکن است تا ۸ بار مرز را بین دو کشور رد کند تا سرانجام مونتاژ شود. به گفته نگوین، جایگزینی تولیدات کانادایی در آمریکا به ۵ تا ۶ کارخانه مونتاژ جدید و ۵۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد که احداث آنها حداقل ۱۰ سال زمان خواهد برد.
کارشناسان پیشبینی میکنند که اگر کانادا به این اقدام آمریکا پاسخ متقابل دهد، مصرفکنندگان آمریکایی نیز متضرر خواهند شد. «مصرفکنندگان آمریکایی که قصد خرید خودرو دارند، ممکن است شاهد افزایش قیمت تا ۶۵۰۰ دلار باشند.»
— برایان کینگستون
ادعای ترامپ مبنی بر «دزدیده شدن صنعت خودروسازی» از آمریکا، از سوی کارشناسان رد شده است. «صنعت خودروسازی کانادا را شرکت فورد در سال ۱۹۰۴ بنیان گذاشت و جنرال موتورز در سال ۱۹۰۸ در اوشاوا کانادا شروع به کار کرد. ما این صنعت را با همکاری آمریکا ساختیم، نه علیه آن!».
— فِلاویو وُولپ
در نهایت کارشناسان بر این باورند که تعرفههای احتمالی ترامپ بر خودروهای کانادایی، نهتنها اقتصاد کانادا را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه میتواند میلیاردها دلار به خود آمریکا خسارت بزند. وابستگی عمیق زنجیره تأمین خودروسازی بین دو کشور باعث شده که این اقدام، تأثیری فراتر از یک سیاست تجاری ساده داشته باشد و آینده صنعت خودروسازی آمریکای شمالی را به خطر بیندازد.