حمله به معبد هندوها در کانادا توسط گروهی از سیکهای مسلح و جداییطلب موجی از اعتراضات را در پی داشته است. این حادثه که در معبد Sabha Mandir در برمپتون اتفاق افتاده، بخشی از فعالیتهای دامنهدار سیکهای جدایی طلب موسوم به گروههای خالصتانی است. گروههایی که معتقدند باید از کشور هندوستان جدا شده و کشور مستقل خالصتان (خالستان) را تشکیل دهند.
خالصتانیها مدتهاست که برای فشار به جامعه هندو در کانادا در تلاشند و نمونهٔ این اتفاقات در شهرهای ویندزور و میسیساگا هم رخ داده است. همچنین احتمال میرود که تنشهای اخیر بین هند و کانادا پس از متهم کردن هندوستان از طرف کانادا مبنی بر نقش داشتن این کشور در قتل هاردیپ سینگ نیجار - که بسیاری او را یک تروریست ساکن کانادا میدانستند - به داغتر شدن تنور این اختلافات دامن زده باشد.
موردی که سیاستمداران هندی با قاطعیت آنرا تکذیب کرده و مشتی اتهامات بیاساس و حتی یک مانور سیاسی از جانب جاستین ترودو برای جذب حمایت رایدهندگان سیک در کانادا دانستهاند. در پی این ماجرا، هند سفیر خود و چندین دیپلمات دیگر را از کانادا بازخوانده و شش دیپلمات کانادایی را اخراج کرد.
به گزارش کمیسیون عالی هند در اتاوا، دلیل اصلی حمله به معبد هندوها در برمپتون، کوتاهی و اهمالکاری پلیس بوده است. چرا که پیش از برگزاری مراسم دیوالی - از جشنهای قدیمی و مهم برای فرقههای مختلف هندی - یکی از شخصیتهای مهم سیک به نام گورپاتوانت سینگ پانون، با انتشار پیامهایی جامعه هندوی کانادا را تهدید کرده و از آنان خواسته که از برگزاری جشن دیوالی خودداری کنند.
به همین دلیل کمیسیون هند از مقامات کانادایی درخواست کرده بود تا امنیت این رویداد را تضمین کنند. مراسم دیوالی، که به عنوان جشنواره نورها هم شناخته میشود، یکی از مهمترین و محبوبترین جشنهای هندوستان است. این جشن نماد پیروزی نور بر تاریکی و خوبی بر بدی است و به طور سنتی توسط هندوها، سیکها، جینها و برخی از بوداییها گرامی داشته میشود. دیوالی معمولاً در پاییز و بر اساس تقویم قمری برگزار شده و پنج روز طول میکشد.
این قبیل حملات و رفتارهای خشونتبار و پیامهای تهدیدآمیز، باعث نگرانیهای جامعه هندوهای کانادایی شده است. پارلمان کانادا نیز نسبت به این حمله واکنش نشان داده و چندین تن از اعضای پارلمان اظهار داشتهاند که کانادا نباید تحت عنوان «آزادی بیان»، به افراطگرایان خالصتانی اجازه فعالیت بدهد!