«آنها سالیان سال از ما سوءاستفاده کردهاند … بازارها رونق مییابند، ارزش سهام بیشتر میشود و آمریکا پیشرفت خواهد کرد … شش یا هفت تریلیون دلار سرمایه به کشورمان سرازیر میشود». اینها بخشی از صحبتهای دونالد ترامپ پس از اعلام یک شوک بزرگ به اقتصاد جهانی بود. رئیس جمهور ایالات متحده در پاسخ به سوال خبرنگاری که از او در مورد وضعیت تعرفهها پرسید گفت: «همه چیز دارد خیلی خوب پیش میرود … درست مثل وقتی که یک بیمار را جراحی میکنیم».
بالاخره انتظارها و تردیدها به سر آمد و روز دوم آوریل ۲۰۲۵ رئیسجمهور آمریکا دونالد ترامپ، با اعلام مجموعهٔ مفصلی از تعرفههای جدید، بازارهای جهانی را تکان داد. تصمیمی که با هدف بازسازی اقتصاد آمریکا و ایجاد یک نظم تجاری نوین اتخاذ و روزی که تحت عنوان «روز آزادی اقتصادی» نامگذاری شد. اما ببینیم این تعرفهها شامل چه مواردی هستند و روی کدام کشورها به صورت مستقیم اعمال شدهاند:
به جز تعرفههای اساسی بالا، آمریکا مجموعهای از تعرفههای تنبیهی را هم بر کشورهایی که کسری تجاری بالایی با آمریکا دارند اعمال کرد. این کسری تجاری بدین معناست که نسبت صادرات و واردات آنها با آمریکا متناسب نیست و صادراتشان به آمریکا به مراتب بیشتر از واردات کالاهای آمریکایی است. در یک کلام به آن اندازه که فروشنده خوبی هستند، خریدار خوبی برای محصولات آمریکایی نیستند.
در حالیکه این تعرفهها با هدف کاهش وابستگی آمریکا به واردات، تقویت صنایع داخلی و کاهش کسری تجاری اتخاذ شدهاند، انتظار میرود که باعث افزایش قیمتها برای مصرفکنندگان آمریکایی بشوند. از آنطرف هم میتوانند واکنشهایی را از سوی شرکای تجاری بینالمللی به دنبال داشته باشند. به عنوان مثال، اتحادیه اروپا و کانادا اعلام کردهاند که ممکن است اقدامات تلافیجویانهای را در پاسخ به این تعرفهها در نظر بگیرند.
نکته جالب اینجاست که کانادا از تعرفههای جدید اعلامشده توسط دونالد ترامپ معاف شده است. بدین ترتیب که طبق اعلام کاخ سفید، کالاهای کانادایی که با توافقنامه ایالات متحده-مکزیک-کانادا (USMCA) مطابقت دارند، همچنان بدون تعرفه باقی میمانند. با این حال، برخی از تعرفههای قبلی، مانند تعرفه ۲۵٪ بر کالاهای مرتبط با فنتانیل و ۱۰٪ بر انرژی و پتاس، همچنان به قوت خود باقی هستند.