دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز جمعه بار دیگر ادعا کرد که کانادا قصد دارد تعرفههای سنگینی — بیش از ۲۰۰ درصد — بر محصولات لبنی وارداتی از ایالات متحده اعمال میکند. بااینحال به گفته کارشناسان او باز هم یک واقعیت کلیدی را نادیده گرفت:
این تعرفههای بالا تنها زمانی اعمال میشوند که واردات محصولات لبنی آمریکا از یک حد معین، که خود ترامپ در توافقنامه USMCA (توافق تجاری آمریکا-مکزیک-کانادا) در خصوص آنها مذاکره کرده، فراتر برود. صنعت لبنیات آمریکا هم اذعان کرده که تاکنون در هیچیک از گروههای محصولات لبنی، به این میزان نرسیده و این سقف را پر نکرده است. به قول آل موسل، کارشناس تجارت کشاورزی کانادا: «در عمل، هیچکس این تعرفهها را پرداخت نمیکند».
ترامپ همچنین مدعی شد که این مشکل در پایان اولین دوره ریاستجمهوریاش حل شده بود، اما دولت بایدن بار دیگر این تعرفهها را افزایش داده است. بااینحال، اسناد رسمی کانادا و تأییدیه گروههای صنعتی در هر دو کشور نشان میدهند که این ادعا نادرست است. تعرفههایی که ترامپ روز جمعه به آنها اعتراض کرد، در واقع همان تعرفههایی هستند که خود او در سال ۲۰۱۸ در قالب USMCA امضا کرده بود و تغییری نکردهاند.
دولت آمریکا به درخواست شبکه CNN برای اظهار نظر در این خصوص پاسخ نداد. ترامپ روز جمعه تهدید کرد که در روزهای آینده با وضع تعرفههای جدید بر لبنیات کانادایی تلافی خواهد کرد. بااینحال، وزیر بازرگانی آمریکا، هاوارد لوتنیک، روز یکشنبه اعلام کرد که این اقدام در روز ۲ آوریل انجام خواهد شد. همان روزی که ترامپ وعده داده است تعرفههای متقابل را بر کشورهایی در سراسر جهان وضع کند.
دهههاست که سیاستهای «مدیریت عرضه» در کانادا، که بر حمایت از کشاورزان داخلی و صنایع بنا گذاشته شده و تولیدات مرغ و تخممرغ این کشور را از رقابت خارجی محافظت میکند، موجبات نارضایتی قانونگذاران آمریکایی را فراهم کرده است. حالا طبق توافق USMCA، کانادا موافقت کرد که برای محصولات لبنی آمریکا، شامل شیر، خامه، پنیر، بستنی، کره، پودر خامه، ماست و دوغ، سهمیههای بدون تعرفه خاصی را در نظر بگیرد.
سهمیههایی که قرار است به مرور افزایش بیابند و امکان دسترسی بیشتر کشاورزان آمریکایی به بازار کانادا را فراهم کنند. اما این توافق، تعرفههای بالای کانادا برای واردات بیش از سقف سهمیه را تغییر نداده و برخلاف ادعای ترامپ، این تعرفهها در دوره بایدن افزایش نیافتهاند.
آل موسل، پژوهشگر ارشد موسسه سیاستهای کشاورزی-غذایی کانادا، در مصاحبهای با CNN، به لیست تعرفههای منتشرشده کانادا در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۲۵ اشاره کرد که نشان میداد نرخ تعرفهها برای واردات بیش از سقف سهمیه بدون تغییر باقی ماندهاند. بهعنوان مثال ارقام ۲۹۸.۵٪ برای کره و ۲۴۵.۵٪ برای پنیر چدار همچنان پابرجا هستند. جالب اینجاست که به گفتهٔ موسل، آمریکا هم دقیقاً همین سیستم را در بازار لبنیاتش دارد و برای حفظ تعادل بازار و محافظت از تولیدکنندگان داخلی، در صورت فراتر رفتن واردات از یک میزان خاص، تعرفههای سنگینی را بر آنها اعمال میکند.
از طرفی هم وزارت کشاورزی آمریکا اعلام کرده که تحت توافق NAFTA و سپس USMCA، تقریباً تمام صادرات کشاورزی بین آمریکا و کانادا بدون تعرفه و بدون سهمیه بوده است. و این دقیقا برخلاف ادعای ترامپ است که گفته بود «آنها محصولات کشاورزی ما را قبول نمیکنند».
کانادا در واقع دومین بازار بزرگ صادراتی برای محصولات کشاورزی آمریکاست و در سال ۲۰۲۴ حدود ۲۸.۴ میلیارد دلار از این محصولات را خریداری کرده است. کانادا همچنین دومین بازار بزرگ صادرات لبنیات آمریکا است و در سال ۲۰۲۴ حدود ۱.۱ میلیارد دلار محصولات لبنی از آمریکا خریداری کرده است. روندی که طی یک دهه گذشته بهطور پیوسته در حال افزایش بوده است. برای مقایسه، این میزان در سال ۲۰۱۵ حدود ۶۲۵.۵ میلیون دلار بوده است.