هفته گذشته ارزش دلار کانادا برای اولین بار در طی ۴ سال به طرز بیسابقهای افت کرد و در برابر دلار آمریکا به ۷۲ سنت رسید. اما علت این کاهش قیمت شدید چیست و پیامدهای آن برای زندگی روزمره شهروندان کانادایی چه خواهد بود؟
کارشناسان اقتصادی یکی از دلایل افت دلار کانادا یا لونی (Loonie) را به وجود واگرایی در چشمانداز اقتصادی کانادا و تصمیمات بانک کانادا در تغییرات نرخ بهره نسبت میدهند. «بانک مرکزی ما ۵۰ واحد از نرخ بهره کم کرده که رقم محسوسی بوده! … اما مشکل اینجاست که چشمانداز اقتصادی کانادا به شکل محسوسی ضعیفتر از ایالات متحده به نظر میرسد».
هرچه نرخ بهره تعیین شده توسط بانک مرکزی کانادا بیشتر باشد، قدرت پول کانادا بیشتر است. چون این نرخ بهره بالاتر، به این معناست که سرمایهگذاران خارجی میتوانند بازده بیشتری از سرمایهگذاریهای خود دریافت کنند. این جذابیت بیشتر باعث سرازیر شدن پول و سرمایه به اقتصاد کانادا میشود و تقاضا را برای خرید دلار کانادا افزایش میدهد.
از نظر آدام باتن تحلیلگر ارشد ForexLive میزان استخراج منابع، بازار مسکن و رشد جمعیت هم عوامل دیگری هستند که بر میزان ارزش دلار کانادا تاثیر دارند و معتقد است که «کانادا در هیچ یک از سه جبههٔ بالا اوضاع جالبی ندارد!». و نکتهٔ دیگری که میتواند تاثیر چشمگیری بر دلار کانادا داشته باشد، انتخابات آمریکاست. به نحوی که کارشناسان پیشبینی میکنند، در صورت پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آتی آمریکا، نرخ دلار کانادا تا زیر ۷۰ سنت هم افت خواهد کرد.
بسیاری از شهروندان کانادایی در تامین هزینههای مسکن و ملزومات روزمرهٔ زندگی دچار مشکل هستند و کاهش ارزش دلار کانادا، حکم هیزمی را دارد که به داخل این تنور ریخته میشود. با ضعیف شدن پول کانادا، قیمت محصولات غذایی و روزمره افزایش مییابد.
آنهم در حالیکه بسیاری از بازارها و خردهفروشان کانادایی، محصولاتشان را از آمریکا تهیه میکنند. از محصولات خوراکی گرفته تا گوشیهای موبایل و لباس و غیره، هر آن چیزی که از آمریکا وارد خاک کانادا میشود، گرانتر خواهد شد. حتی خروج از کشور هم در سایهٔ ضعیف شدن دلار کانادا با هزینهٔ بیشتری همراه خواهد بود.
تنها کورسوی نوری که این وسط وجود دارد، صنعت گردشگری کاناداست. چرا که با کاهش ارزش لونی، گردشگری در کانادا ارزانتر از قبل میشود و با ورود توریستهای بیشتر، پول بیشتری به اقتصاد کانادا و کسب و کارهای کشور تزریق خواهد شد.
مورد دیگر تمایل کسب و کارهای آمریکایی به فعالیت در کاناداست. مثلا شرکتهای فیلمسازی یک مثال بارز این قضیه هستند. چون کمپانیهای فعال در صنعت سرگرمی، میتوانند یک پروژه سینمایی یا تلویزیونی را با هزینهٔ به مراتب پایینتری در کانادا به سرانجام برسانند و همین یک عامل ترغیبکننده است.