در روزهای اخیر، صحبتهایی درباره طرح «گنبد طلایی» (Golden Dome) دونالد ترامپ برای دفاع موشکی و نقش احتمالی کانادا در توسعهٔ آن مطرح شده است. طرحی که شاید تصاویر آن در نگاه اول شبیه به سازهٔ معروف «کرهٔ لاسوگاس» به نظر برسند اما در واقعیت، یک اقدام نظامی بسیار جدی و تعیینکننده است.
ترامپ هفته گذشته از طرح جدید دفاع موشکی خود با عنوان «گنبد طلایی» بهعنوان بخشی از برنامهای برای «حفاظت از میهن در برابر تهدیدهای موشکی پیشرفته» خبر داد وویدیویی که ۲۰ مه توسط کاخ سفید منتشر شد، تخصیص یک بودجهای ۲۵ میلیارد دلاری را برای ساخت این سپر دفاعی آشکار کرد.
نخستین نقطهٔ عطف این برنامه به فرمان اجرایی ترامپ در ژانویه بازمیگردد. جایی که از این سیستم بهعنوان «گنبد آهنین برای آمریکا» یعنی چیزی مشابه با نمونه اسرائیلی یاد شده بود. منتها با این ویژگی متمایز که Golden Dome علاوه بر سیستمهای رهیاب زمینی، از ردیابهای مستقر در فضا هم استفاده خواهد کرد. ترفندی که منتقدان آن را پرهزینه، غیرعملی و در دامن زدن به یک رقابت تسلیحاتی جدید، تحریکآمیز میدانند.
طبق سخنان دونالد ترامپ، از آنجایی که این سامانه کل آمریکای شمالی را از موشکهای دوربرد یا تهدیدهای فضایی محافظت میکند، کانادا باید با آغوش باز در ساخت آن مشارکت کند و سهمش را بپردازد. او در Truth Social نوشت: «کانادا علاقهمند است بخشی از سامانه شگفتانگیز گنبد طلایی ما باشد».
اشارهای که به دنبالش با این سخنان جنجالی که شگرد همیشگی ترامپ است تکمیل شده است: «اگر کانادا بخواهد کشوری مستقل و همچنان نابرابر باقی بماند، باید ۶۱ میلیارد دلار بپردازد. اما اگر ایالت ۵۱ ما شود، هیچ هزینهای نمیپردازد. آنها در حال بررسی این پیشنهاد هستند»!
دفتر نخستوزیر کانادا در پاسخ به رسانه Daily Hive دریافت چنین پیشنهادی را تأیید نکرد، اما با تاکید مضاعف بر استقلال و حاکمیت کانادا به عنوان بالاترین اولویت، افزود که درباره طرحهایی امنیتی مانند گنبد طلایی گفتگوهای سازندهای با آمریکا در حال انجام است.