دولت ترامپ بدون توجه به حکم مخالف یک قاضی فدرال، فرمان اخراج صدها مهاجر را به السالوادور و هندوراس به اجرا درآورد. این اخراجها در نتیجهٔ فعال کردن یک قانون قدیمی به نام «دشمنان بیگانه» بود که قدمت آن به سال ۱۷۹۸ برمیگردد. بر اساس این قانون، رئیس جمهور در زمان جنگ قدرت و اختیارات فوقالعادهای پیدا میکند و میتواند در صورت صلاحدید برای بازداشت یا اخراج خارجیها اقدام نماید.
جالب اینجاست که قانون مذکور تنها سه بار در تاریخ آمریکا استفاده شده و آخرین بار برای بازداشت ژاپنی-آمریکاییها در جنگ جهانی دوم به کار گرفته شده است. قاضی جیمز بوزبرگ روز شنبه حکمی را برای توقف این اخراجها صادر کرد، غافل از اینکه پروازها در حال انجام بودند و کار از کار گذشته بود. او بهصورت شفاهی دستور بازگشت هواپیماها را ابلاغ کرد اما از آنجایی که دستورش در حکم کتبی نیامده بود، دولت ترامپ به اخراجها ادامه داد.
کاخ سفید با دفاع از این اقدام، حکم قاضی فدرال را فاقد مبنای قانونی دانست و اعلام کرد که افراد اخراجی، اعضای یک گروه تروریستی ونزولایی موسوم به TdA یا «ترن د آراگوا» بودهاند. گروهی که ترامپ بارها برای تاکید بر تهدید مهاجران غیرقانونی، از آن نام برده است.
دولت ونزوئلا این اقدام را بهشدت محکوم کرد و آن را همراستا با تاریکترین دورههای تاریخ بشر مانند بردهداری و اردوگاههای نازیها دانست. برخی منتقدان و حقوقدانان بر این باورند که اجرای این قانون تنها در شرایط جنگی مجاز بوده و ترامپ آنرا به شکلی غیرقانونی به جریان انداخته است. از آنطرف هم سازمانهای حقوق بشری هشدار دادهاند که این قانون به ترامپ قدرت اخراج هر فرد ونزوئلایی را بدون محاکمه عادلانه میدهد و با یک برچسب عضویت در باندهای جنایتکار، کار هر مهاجری را به اخراج از خاک آمریکا میکشاند.
تصاویر منتشرشده از سوی دولت السالوادور نشان میدهند که مهاجران با دستها و پاهای زنجیرشده به فرودگاه منتقل شدند و پس از رسیدن، سرهایشان تراشیده و لباس زندان به آنها پوشانده شده است. نایب بوکله رئیس جمهور السالوادر، با دریافت ۶ میلیون دلار، متعهد شده که ۳۰۰ مهاجر را به مدت یک سال در زندانهای کشورش نگه دارد و بر این باور است که حکم قاضی ابلهانه بوده و این تصمیم خیلی زودتر از اینها باید گرفته میشده است.