بالاخره پیروزی دونالد ترامپ با بیش از ۲۷۰ رأی الکترال در چهل و هفتمین دوره ریاست جمهوری آمریکا قطعی شد. در بحبوحه این اتفاق و از صبح امروز، سهام کمپانی تسلا در بازار نیویورک با یک جهش ۱۲ درصدی مواجه شد! ایلان ماسک، میلیاردر آمریکایی که در حال حاضر لقب ثروتمندترین فرد جهان را یدک میکشد، در هفتههای اخیر به یکی از هواداران پروپاقرص ترامپ تبدیل شده بود و در رویدادهای مختلف، حمایتش را از نامزد جمهوریخواه علنی میکرد.
از طرفی ترامپ هم پیش از این وعده داده بود که اگر برندهٔ این انتخابات شود، ماسک را در رأس یک کمیسیون ویژه برای کاهش هزینههای دولت و بهینهسازی فرایندهای فدرال منصوب خواهد کرد. ترامپ بعد از پیروزی، در جمع هوادارانش در فلوریدا سخنرانی کرد و با قدردانی صمیمانه از ماسک، او را یک ابرنابغه خطاب نمود.
آخرین باری که در تاریخ آمریکا، رئیس جمهور بعد از ناکامی در دورهٔ دوم مجددا به کاخ سفید باز میگردد، سال ۱۸۹۵ و دوران گروور کلیویلند بوده است. همچنین ترامپ نخستین سیاستمداریست که با داشتن یک پرونده فعال در دادگاه قضایی، به مقام ریاست جمهوری میرسد.
تحلیلگران بر این باورند که ترامپ ادامه کارش را از همان جایی که در سال ۲۰۲۰ رها کرده بود، ادامه خواهد داد و موارد زیر تعدادی از محتملترین برنامهها و رویکردهایی هستند که در چهار سال آینده شاهدشان خواهیم بود.
تقویت مرز جنوبی آمریکا یکی از طرحهای جنجالبرانگیز و نیمهتمام ترامپ و به نوعی سمبل دوره نخست ریاستجمهوریاش بوده است. برنامهٔ پرحاشیه و انتقادبرانگیزی که در نهایت به تایید مجلس آمریکا نرسید و با این حال از حامیان و طرفداران خاص خودش بهره میبرد.
بر اساس آمار رسمی، حدود ۱۱ میلیون مهاجر غیرقانونی در سال ۲۰۲۲ در ایالات متحده حضور داشتند و دولت ترامپ با جدیت طرح اخراج آنان را در دستور کار قرار داده بود. با اینکه به باور کارشناسان این طرح غیرعملی و فوقالعاده دردسرساز است، این احتمال وجود دارد که دولت جدید دونالد ترامپ، همان سمت و سوی سابق را در پیش بگیرد.
دونالد ترامپ بلافاصله بعد از اعلام حضور در رقابت انتخاباتی ۲۰۲۴ و به عنوان نامزد حزب جمهوریخواه، پایان دادن به بحران تورم را به عنوان یکی از اصلیترین وعدههایش مطرح کرد. او متعهد شد که کاهش نرخ بهره و هزینههای انرژی را در دستور کارش قرار داده و قوانین مالیاتی را برای رشد و توسعهٔ کسب و کارها زیر و زبر کند. از جمله اینکه احتمال میرود نرخ مالیات شرکتها به میزان چشمگیری در حدود ۱۵ درصد کاهش پیدا کند.
از دیگر برنامهها و وعدههای جدی دونالد ترامپ، افزایش حفاری و استخراج نفت است. چرا که در باور او و بر خلاف نظر برخی از اقتصاددانان، قیمت بالای انرژی، یکی از عوامل کلیدی در بحران تورم است. مورد دیگر ایجاد تعرفه برای کالاهای وارداتیست. موردی که در خصوص محصولات چینی بسیار سختتر و بیرحمانهتر خواهد بود. رویکردی که در دولت ترامپ شکلی رسمی و پررنگ به خود گرفت و به مرور، اتحادیه اروپا و کانادا را هم به سمت خود جلب کرد. با این استدلال که سرقت فناوری و رفتار متقلبانه و ناعادلانهٔ چین در عرصهٔ تجارت بینالمللی، تنها با همین تعرفهها و یکسری سیاستهای کنترلی، مهار خواهد شد.