مونترال دومین شهر بزرگ کانادا و به نوعی پایتخت فرهنگی این کشور است. این شهر قدمتدار و منحصربفرد در جنوب استان کبک واقع شده و مهمترین شهر فرانسهزبان در آمریکای شمالی است. زندگی در مونترال به خاطر فرهنگ غنی، بافت اروپایی و تنوع قومی، حال و هوای منحصر به فردی دارد و شاید بیراه نباشد اگر آنرا اروپاییترین شهر قارهٔ آمریکا بدانیم. مونترال شهر فستیوالها و نمایشگاههای هنری است و از آن به عنوان شهر جشنوارهها یاد میشود. هرچند که زمستانهای سخت و سفیدپوش شهر زبانزد خاص و عام است، اما سیستم حمل و نقل کارآمد و زیرساختهای مطلوب، رفاه قابل قبولی برای اهالی بوجود آورده است. از آنطرف هزینههای به مراتب کمتر نسبت به زندگی در ونکوور و تورونتو، جزو مهمترین عوامل جذابیت مونترال برای مهاجران است و فضای فرهنگی خاص و معماری چشمنواز، زندگی در مونترال را به تجربهای منحصربفرد تبدیل کرده است.
به طور کلی رسیدن یک زندگی راحت و باکیفیت در مونترال، سادهتر از تورنتو و ونکوور است. چون بازار مسکن این شهر به میزان محسوسی ارزانتر و مخارج زندگی در آن پایینتر است. یعنی با اینکه مونترال به نسبت تمام شهرهای کانادا، شهر چندان ارزانی نیست، اما به نسبت شهرهای توسعهیافته و مهاجرپسند کانادا، میتوان با درآمد کمتر، زندگی متعادل و باطمانینهای را تجربه کرد. البته این هم فراموش نکنیم که میانگین درآمد در مونترال پایینتر از دو شهر مذکور است، نیاز به زبان فرانسه در آن یک چالش جدی است و مثل تمام شهرهای مطرح، یکسری مزایا و معایب خاص خود را دارد.
همانطور که در مطلب بهترین شهر کانادا برای کار اشاره شد، مونترال یک شهر ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار نفری و دهمین کلانشهر بزرگ آمریکای شمالی است. بنابراین جای تعجبی نیست که بازار کار عریض و طویلی داشته باشد. اما چه عوامل دیگری هستند که زندگی در مونترال را برای بسیاری از مهاجران تا این حد جذاب کردهاند. تا حدی که سر و صدای دولت استان کبک درآمده و برای کنترل سقف مهاجرپذیری، با دولت فدرال کانادا درگیر شده است!
مونترال یکی از مقرونبهصرفهترین شهرهای بزرگ و توسعهیافتهٔ کاناداست و هزینههای اجاره مسکن، خورد و خوراک و حملونقل و سایر مخارج روزمره، در مقایسه با شهرهایی مثل تورنتو و ونکوور به مراتب کمتر است.
مونترال پایتخت فرهنگی کاناداست و از نظر تعداد فستیوالها و رویدادهای فرهنگی، شهر کمنظیری به شمار میرود. این در کنار مهاجرپذیری و تنوع قومی و نژادی بالا، شهر را به معجون عجیبی از فرهنگهای مختلف جهان تبدیل کرده است.
شبکه گسترده مترو، اتوبوس و مسیرهای متعدد دوچرخهسواری در کنار پایین بودن هزینه حملونقل عمومی، تردد آسان را برای مونترالیها فراهم کرده و هزینههای روزمرهٔ آنها را به طرز محسوسی کاهش داده است.
دسترسی به تحصیلات عالی باکیفیت، بیتردید جزو نقاط قوت زندگی در مونترال است و وجود دانشگاههای مطرحی مثل دانشگاه مکگیل و دانشگاه مونترال، اینجا را به یک مقصد ایدهآل برای دانشجویان بینالمللی تبدیل کرده است.
مونترال جدا از جاذبههای فرهنگی، به عنوان یکی از بهترین مقاصد غذا در آمریکای شمالی شناخته میشود و تجربهٔ غذاهای بینالمللی جزو تفریحات اهالی است. آنهم در سایهٔ فرهنگ فرانسوی، که نگاه سختگیرانه و توام با وسواس به این مقوله دارد.
مونترال با سرعت قابل توجهی در حال پیشرفت و تبدیل شدن به قطب تکنولوژی، هوش مصنوعی، بازیهای ویدیویی و هنرهای دیجیتال است و در سایر زمینهها هم فرصتهای شغلی بیشماری دارد.
مونترال بهشت هنردوستان است. خصوصا آنهایی که به طور جدی اهل موسیقی و سینما و هنرهای مدرن و آوانگارد هستند. رویدادهای سرشناسی مثل Montreal International Jazz Festival و Just for Laughs و یا Osheaga Music and Arts Festival تنها مشتی نمونهٔ خروار هستند.
مونترال به لطف مهاجرپذیری و تنوع نژادی، شهر هفتاد و دو ملت است. یک جامعهٔ چندفرهنگی کامل و یک مینیاتور کوچک از بسیاری از کشورها و سرزمینهای جهان.
شاید مونترال مثل ونکوور در محاصرهٔ دشت و دمن و کوهستان نباشد، اما با تعدد پارکها و فضای سبزش قطعا از خجالتتان در آمده و امکان ورزش و پیادهروی و برخورداری از یک زندگی پرتحرک و سالم را فراهم میکند.
تردیدی نیست که زندگی در مونترال در کنار تمام مزایا و جذابیتهایی که دارد، با یکسری چالشها و مشکلات هم همراه است.
با تسلط به انگلیسی میتوان گلیم خود را از آب بیرون کشید اما نباید فراموش کرد که زبان رسمی استان کبک، زبان فرانسوی است. این قضیه برای بسیاری از مهاجران که به این زبان تسلط ندارند، مشکلساز میشود و روی پیشرفت کاری و تعاملات اجتماعی آنها تاثیر محسوسی میگذارد.
سرمای استخوانسوز و زمستانهای طولانی جزو بزرگترین چالشهای زندگی در مونترال است. زمستانهایی که در آن دمای هوا به شدت کاهش یافته و ممکن است تا حوالی منفی ۲۰ درجه هم برسد و برف سنگین، تردد را مختل کند.
طولانی شدن کارهای اداری تنها محدود به استان کبک و شهر مونترال نیست و این مسئله در سایر شهرهای بزرگ کانادا هم محسوس است. اما در برخی موارد، انجام کارهای اداری در مونترال و کبک - خصوصا اخذ مجوزها یا یکسری خدمات درمانی - صبر و تحمل شما را به شدت به چالش خواهد کشید!
مالیات بر درآمد سنگین، بخش جداییناپذیری از زندگی در مونترال است. به این خاطر که کبک، از نظر خدمات عمومی باکیفیت یکی از بهترین استانهای کاناداست و برای تأمین این هزینهها، بیشترین نرخ مالیات بر درآمد را دارد.
با اینکه مونترال در حوزههایی مثل تکنولوژی و صنعت سرگرمی دارای فرصتهای شغلی پرشماری است، اما در برخی حوزهها و صنایع دیگر، یافتن شغل دلخواه سختتر بوده و در کنارش احتمال برخورد به دیوار قطوری به نام زبان فرانسه وجود دارد.
به دلیل زمستانهای سخت و استفادهٔ دائم از ترکیب شن و نمک، جادههای مونترال خیلی سریعتر از حالت عادی خراب میشوند. بنابراین با چند صباح زندگی در مونترال حتما دستاندازهای متعدد و تعمیرات و راهبندان مداوم خیابانها، حتما به چشمتان خواهد آمد.
قبول که مونترال یک شهر دوزبانه است و امورات فرد با تسلط به انگلیسی هم میگذرد. اما واقعیت اینست که زبان فرانسه در بسیاری از موارد به کارتان میآید و آنهایی که فرانسه بلد نیستند، با یکسری چالشها مواجه خواهد شد.
بازار کار مونترال هم مثل تورنتو و ونکوور با وجود وسعت قابل قبول، یک بازار کار رقابتی است. کارهای عمومی در آن راحت پیدا میشود اما پیدا کردن شغل دلخواه در تمام حرفهها و زمینهها آسان نیست. خصوص در سایهٔ نیاز به زبان فرانسه!
سیستم درمانی کبک رایگان و بسیار با کیفیت است. اما زمان انتظار برای تعدادی از خدمات درمانی و حتی یک ملاقات ساده با پزشک متخصص، آنقدر طولانی میشود که اگر برای دوا درمان به کشور دیگری سفر کنید ممکن است سریعتر به جواب برسید!
مونترال نسبت به سایر شهرهای توسعهیافتهٔ کانادا، رشد اقتصادی کندتری را تجربه میکند. موردی که روی تعدد و کیفیت فرصتهای شغلی و میزان دستمزدها تاثیر مستقیمی خواهد داشت.
مونترال از آن شهرهاست که چهار فصل مشخص و نسبتا تفکیک شده دارد. به علاوه به خاطر موقعیت جغرافیایی خاصش اختلاف دمایی شدیدی در فصول مختلف تجربه میکند.
مونترال به زمستانهای سرد و طولانیاش معروف است. زمستانهایی که معمولاً از دسامبر تا مارس طول میکشند و دما را تا زیر منفی ۲۰ درجه سانتیگراد هم میرسانند! بارش برف سنگین هم بخش جداییناپذیری از زندگی در مونترال است و بر همین اساس، زندگی در مونترال برای کسانی که میانهٔ خوبی با هوای سرد ندارند چندان ایدهآل نیست.
بهار مونترال دامنش را از مارس تا مه میگستراند و به آهستگی هوا را گرم و گرمتر میکند. با این حال، در روزهای نخستین بهار، همچنان امکان بارش برف وجود دارد.
تابستانهای مونترال گرم و مرطوب است و دما میتواند به بالای ۳۰ درجه سانتیگراد هم برسد. از ژوئن تا اوت معمولاً روزها گرم و شبها خنک هستند و بارندگی و رطوبت محسوس هم در این دوره برقرار است.
پاییز رنگ و وارنگ مونترال از سپتامبر تا نوامبر را در بر گرفته و هوا به تدریج خنک میشود. اهالی سعی میکنند نهایت استفاده را از خزان مونترال و رنگآمیزی زیبای شهر ببرند چون با نزدیک شدن به اواخر پاییز، دما به شدت کاهش مییابد و زمستان سفیدپوش دوباره از راه میرسد.
دمای مونترال در ماههای تابستان و مخصوصا در ژوئیه و اوت، به بالاترین حد خود میرسد و در بازهٔ ۳۰ تا ۳۵ درجه سانتیگراد نوسان میکند. کمترین دما هم در ماههای زمستانی، به ویژه در ژانویه و فوریه رخ احساس میشود و مونترال سرمای استخوانسوز منفی ۲۰ تا منفی ۳۰ درجه سانتیگراد - یا در زمان موجهای سرما حتی پایینتر - را تجربه میکند.
مونترال تابستانهای مرطوبی دارد و در ماههای گرمی مثل ژوئیه و اوت، سطح رطوبت تا ۷۰٪ و ۸۰٪ هم بالا میرود. این رطوبت بالا در کنار هوای گرم، یک شرجی محسوسی پدید میآورند که گمان میکنید در یک شهر گرمسیری بندری اقامت هستید! از آنطر زمستانها معمولاً خشکتر هستند. منتها در روزهایی که برف سنگین میبارد، رطوبت بالا همچنان احساس میشود.
بارش سالانه مونترال حدود ۱۰۰۰ میلیمتر است که این میزان مجموع بارش باران و برف است. در تابستان، بارندگی به شکل رگبارهای پراکنده و طوفانهای تابستانی رخ میدهد که اغلب کوتاه اما شدید هستند. زمستان هم که به طور معمول بارش برف سنگین را تجربه میکند و از دسامبر تا مارس، به بالاترین حد خود میرسد. برف سالانه مونترال معمولا از مرز ۲ متر عبور میکند.
مونترال از تاریخ غنی و پیچیدهای برخوردار است و مثل سایر شهرهای کانادا، ریشه به دورانی برمیگردد که پای اروپاییان به آمریکای شمالی باز نشده بوده است. منطقه مونترال امروزی، در ابتدا محل سکونت اقوام بومی و به ویژه مردمان ایروکوا بوده که در کنار رود سنتلارنس کشاورزی میکردند و با سایر اقوام بومی تجارت داشتند.
تا اینکه در سال ۱۵۳۵ ژاک کارتیه (Jacques Cartier) کاشف فرانسوی، به این منطقه رسید و نام کوه سلطنتی یا «مونت رویال» Mount Royal را برایش انتخاب کرد که بعدها به مونترال (Montreal) تبدیل شد. تقریبا یک قرن بعد از این اکتشاف، مونترال در سال ۱۶۴۲ رسما به عنوان یک شهر تأسیس شد. مصادف با زمانی که گروهی از مهاجران فرانسوی، مستعمرهای به نام «ویل ماری» را بنیان نهادند که بعدها به مرکز مهمی برای تجارت خز، بین فرانسویها و بومیان تبدیل شد.
مونترال در طول قرنهای ۱۷ و ۱۸ تحت کنترل فرانسه بود اما در ۱۷۶۳ به تصاحب بریتانیا درآمد. تا اینکه به تدریج به یکی از مهمترین مراکز تجاری آمریکای شمالی تبدیل شد و در قرن ۱۹ میلادی، با رشد اقتصادی و صنعتی سریعی را تجربه کرد. در قرن ۲۰ مونترال رسما به یکی از شهرهای مهم کانادا و قطب فرهنگی و اقتصادی کبک تبدیل شد و به مرور با سرازیر شدن مهاجران از سراسر جهان، غنای فرهنگی و اقتصادی بیشتری پیدا کرد.
مونترال صاحب یکی از پویاترین بازارهای کار در کاناداست و به دلیل تنوع اقتصادی بالا، فرصتهای شغلی بسیاری را در حوزههای مختلف ارائه میدهد. اما برخی صنایع و حوزهها هستند که در این شهر پررنگترند و برای ایجاد ایجاد شغلهای تخصصی و نیمهتخصصی از ظرفیت بالایی برخوردارند:
مونترال یکی از قطبهای مهم فناوری و صنعت بازی در کاناداست و در این حوزهها از شرکتهای سرشناسی میزبانی میکند. از جمله یوبیسافت Ubisoft که یکی از غولهای صنعت بازی و Unity Technologies که سازندهٔ یکی از برترین ابزارهای بازیسازی به نام «یونیتی» است. یا شرکتها و استارتاپهای پرشماری مثل Shopify و Element AI که در زمینه توسعه نرمافزار و فناوریهای پیشرفته فعالیت دارند.
مونترال به عنوان یکی از مراکز اصلی صنعت هوافضای در کل جهان شناخته شده است و شرکتهایی مانند Bombardier و Pratt & Whitney در این شهر مستقر هستند.
مونترال به دلیل فرهنگ توسعهیافته و تنوع قومی و نژادی بالا، خودش را به عنوان یکی از مراکز مهم صنایع خلاقه مثل سینما، تلویزیون و موسیقی جا انداخته است.
مونترال د رحوزه فایننس هم شهر مهمی محسوب میشود و بسیاری از بانکها و شرکتهای بیمه کانادایی در آن فعالیت دارند.
درآمد اهالی مونترال در قیاس با سایر شهرهای کانادا متوسط به بالاست و در برخی حوزهها، دستمزد شاغلین مونترالی، پایینتر از همتایانشان در تورنتو و ونکوور است. اما در نهایت هزینه زندگی در مونترال به طرز چشمگیری کمتر از این دو شهر بوده و همین باعث میشود که درآمد مردم، برای دستیابی به یک زندگی مطلوب و باطمأنینه کافی باشد. دقت شود که قیمتهای این قسمت همه تقریبی و به دلار آمریکا هستند.
بر اساس دادههای سایت Numbeo میتوان به یک تقریب مناسبی از هزینههای زندگی در مونترال رسید:
شکی نیست که انتخاب محلهٔ مناسب علاوه بر هزینهها، تاثیر مستقیمی بر کیفیت زندگی در مونترال خواهد داشت. بنابراین بد نیست با ده مورد از بهترینهای محلههای مونترال آشنا شویم. محلاتی هم به دلیل موقعیت جغرافیایی و هم به خاطر امکانات و امتیازاتی که دارند شناختهشده هستند:
یک منطقهٔ تاریخی و جذاب با ساختمانهای قدیمی و خیابانهای سنگفرش و مملو از جاذبههای فرهنگی و گردشگری. اینجا علاوه بر معماری تاریخی زیبا، زندگی شبانه فعال و پربروبیایی دارد و شاید میزان رفت و آمدش مطلوب برخی از افراد نباشد.
یک محلهٔ هنری و فرهنگی با خیابانهای شلوغ و کافهها و رستورانها و فروشگاههای جذاب و پرشمار که برای زندگی جوانان و هنرمندان کاملا ایدهآل است.
داون تاون مرکز تجاری و مالی شهر است که تا چشم کار میکند از ساختمانهای اداری و مراکز خرید بزرگ تشکیل شده است. اینجا دسترسی آسان به امکانات شهری فوقالعاده آسان و سریع بوده و برای افراد شاغل به شدت توصیه میشود.
یک محله سبز و دنج و آرام در یک قدمی پارک زیبای مون رویال که برای خانوادهها و کسانی که به دنبال آرامشند و از شلوغی و ازدحام فرار میکنند بهترین گزینه است.
یکی از محلههای رو به رشد و آیندهدار مونترال که از نظر تنوع رستوران و کافه و کسب و کارهای کوچک اوضاع خوبی دارد و به نسبت سایر محلههای شهر ارزانتر است.
ویلهری یا به قول فرانسویها «وی له غه» یک محله خانوادهپسند و ایدهآل است. اینجا فضای سبز بسیار خوبی دارد و تنوع پارکها و امکانات سرگرمی و مدارس خوب، آنرا به یک انتخاب عالی برای خانوادههای دارای فرزند تبدیل کرده است.
گراند مونترال محله پررونق و جذابیست که دسترسی آسان به امکانات تجاری و تفریحی و مجاورت با بسیاری از مراکز خرید و مراکز فرهنگی جزو نکات مثبت آن است.
محلهای آرام و مناسب برای خانوادهها، با فضاهای سبز و امکانات محلی متعدد و امکانات آموزشی قابل قبول.
یکی از محلات پرمهاجر مونترال است که به دلیل وجود دانشگاهها و موسسات آموزشی، گزینهٔ خوبی برای دانشجویان بینالمللی محسوب میشود.
سن لورن هم یکی از محلات مهاجرپسند مونترال است و بسیاری از فروشگاهها، رستورانها و کسبوکارهای موجود توسط مهاجران اداره میشود.
اگر زندگی در مونترال را انتخاب میکنید، حتم بدانید که بابت دوا و درمان باکیفیت آسودهخاطر خواهید بود. چون مونترال از سیستم درمانی بسیار پیشرفتهای برخوردار است و بیمارستانها و مراکز درمانیاش استاندارد بالایی دارند. در کل استان کبک هم، همانطور که قبلا اشاره کردم، اهمیت ویژهای به حوزهٔ بهداشت و درمان میدهد و سعی دارد خدمات رایگان و باکیفیتی به شهروندان ارائه کند. مشکل اینجاست که کبک - مثل سایر نقاط کانادا - با بحران کمبود پزشک و متخصص درمان مواجه است. همین قضیه فرایند نوبتدهی و دسترسی به خدمات را به شدت کند و ملالآور کرده و نارضایتی شهروندان را به همراه داشته است. در هر صورت تعدادی از بهترین بیمارستانها و مراکز درمانی مونترال عبارتند از:
مونترال نه تنها از بابت دانشگاهها و مراکز آموزشی معتبر هیچ کم و کسری ندارد، بلکه تعدادی از آنها مثل دانشگاه مکگیل، دانشگاه مونترال و دانشگاه کنکوردیا، از آموزشی، تحقیقاتی و امکانات مدرن، جزو مراکز سرشناس و رتبهدار جهان هستند.
مونترال هم مثل سایر شهرهای بزرگ کانادا، جای مطلوبی برای خرید کردن است. وجود مراکز خرید بزرگ، نمایندگی برندهای سرشناس، بوتیکهای لوکس و انواع و اقسام بازارها و فروشگاههای کوچک و بزرگ، تجربهٔ خرید در مونترال را به تجربهٔ جذاب و آسانی تبدیل کرده است.
همانطور که چندباری در این مقاله اشاره کردیم، برتری زندگی در مونترال به زندگی در تورنتو و ونکوور، بیشتر جنبهٔ اقتصادی و مقرون به صرفگی دارد. یعنی در مونترال برای رسیدن به یک تعادل مناسب بین درآمد و کیفیت زندگی، مسیر هموارتری طی میکنیم و فشار کمتری متحمل میشویم. اما مونترال هم چالشهای خودش را دارد و در قیاس با تورنتو و ونکوور، نمیتواند برای همهٔ افراد بهترین گزینه باشد و انتخاب شهر محل زندگی به عوامل زیادی بستگی دارد. بهر تقدیر بد نیست که سه شهر محبوب کانادا را از جنبههای مختلف مقایسه کنیم.
هیچ چیزی مثل چند صباح زندگی در مونترال، دید شما را نسبت به این شهر زیبا و منحصربفرد باز نمیکند. شهری که اگر بتوان با زمستانهای سختش کنار آمد، زبان فرانسوی یاد گرفت و شغل مناسبی داشت، تجربهٔ خاص و خاطرهانگیزی به شما خواهد و با اتمسفر خاص و حال و هوای اروپاییاش، خیلی آهسته و پاورچین خودش را در دلتان جا خواهد کرد.
هزینه زندگی در مونترال برای یک خانواده چهار نفره و بدون اجاره مسکن ۳۷۸۸ دلار و با احتساب اجاره بیش از ۵۰۰۰ دلار است. هزینه زندگی یک فرد مجرد بدون اجاره حدود ۱۰۰۰ دلار و با اجاره بیش از ۲۰۰۰ دلار است.
بله. مونترال دومین شهر بزرگ کانادا و یکی از مهاجرپذیرترین شهرهای این کشور است که در آن داشتن یک زندگی مطلوب با هزینهها و مخارج پایین به نسبت تورنتو و ونکوور آسانتر است.
بازار کار بزرگ و رقابتی دارد و در حوزههای فناوری، هوافضا، بهداشت و درمان و خدمات، همیشه به دنبال نیروهای متخصص میگردد.
به عنوان یک تازهوارد، دو محله سنتهنری و سنت لورن، گزینههای ایدهآلی برای زندگی در مونترال هستند. چون از نظر قیمت ارزانند و از نظر امکانات شرایط خوبی دارند. اما مواردی مثل Old Montreal و Plateau Mont-Royal و Villeray هم جزو محلات ایدهآل شهر محسوب میشوند.