کانادا صاحب اقتصاد نهم دنیا و جزو محبوبترین مقاصد مهاجرت و زندگی برای ایرانیان است. کشوری سردسیر و پهناور که با کیفیت بالای زندگی، سیستم آموزشی پیشرفته و فرصتهای شغلی متنوع، در این سالها خیل عظیمی از مهاجران را به سوی مرزهایش سرازیر کرده است. موردی که نباید فراموش کرد این است که زندگی در کانادا هم چالشهای خاص خودش را دارد. از هزینههای بالای زندگی در شهرهای توسعهیافته و محبوبش گرفته تا تطبیق با فرهنگ جدید تا کنار آمدن با مقادیری تنهایی و انزوای اجتماعی، همگی مواردی هستند که باید مد نظر قرار داد. در این مقاله، سعی کردیم یک تصویر کلی از شرایط زندگی در کانادا را برای ایراینان ترسیم کنیم و به یکسری دادهها و نکات کلیدی بپردازیم. بنابراین اگر به ایدهٔ مهاجرت به کانادا فکر میکنید یا صرفا نسبت به این کشور کنجکاوید، این مطلب تا حدی به کارتان خواهد آمد. در ضمن مطالعه مقاله راهنمای جامع تازه واردان به کانادا هم خالی از لطف نیست.
طبق دادههای رسمی و جمعآوری شده تا سال ۲۰۲۱ بیش از ۴ میلیون ایرانی، در خارج از کشور زندگی میکرده و بخش عمدهای از آنها ساکن آمریکای شمالی بودهاند. در این بین سهم ایالات متحده ۱/۵ میلیون نفر و سهم کانادا ۴۰۰ هزار است. البته تردیدی نیست که این اعداد در سه چهار سال گذشته، باز هم افزایش داشتهاند. یکسری تخمینها و اعداد و ارقام غیررسمی هم هستند که عدد واقعی ایرانیان خارج از کشور را بیش از ۶ میلیون نفر میدانند.
یکی از اصلیترین چالشهای کانادا به عنوان اقتصاد نهم دنیا، رشد جمعیت پایین و کسری نیروی کار متخصص است. در واقع دلیل اصلی نرخ بالای مهاجرپذیری این کشور هم در همین دو مورد خلاصه میشود. همانطور که ملاحظه میکنید، سه شهر نامبرده بیشترین محبوبیت را برای مهاجران ایرانی داشتهاند. محبوبیتی که به دلیل افزایش چشمگیر هزینههای زندگی، به تدریج در حال معطوف شدن به شهرهای حومهای و حتی شهرهایی از سایر استانهای کاناداست.
فهرست زیر جمعیت تقریبی ایرانیان را در استانهای مختلف کانادا نشان میهد. باز هم یادآوری میکنم که این اعداد در حال حاضر افزایش یافتهاند و اعداد حاضر، مربوط به آخرین دادههای رسمی و معتبر، از سرشماری سال ۲۰۲۱ هستند.
ثبات اقتصادی، آزادیهای فردی و اجتماعی و حاکمیت قانون، میتواند به عنوان بزرگترین امتیازات زندگی در کانادا محسوب شود. از طرفی هم استانداردهای مناسب زندگی، خدمات درمانی مرغوب و سیستم آموزشی معتبر، شرایط ایدهآلی را برای کار و زندگی فراهم میکند. اگر قرار باشید اهم مزایای زندگی در کانادا را به تصویر بکشیم، با مواردی به شرح زیر طرف هستیم.
با وجود تمام مزایایی که در بالا اشاره کردیم، زندگی در کانادا برای مهاجران ایرانی عاری از چالشها و دشواریهای خاص خود نیست. از هزینه بالای زندگی تا شرایط سخت آبوهوایی، تا محدود شدن دامنهٔ روابط اجتماعی (لزوما نه در همهٔ موارد) و دوری از خانواده و دوستان، کنار آمدن با خصوصیات جامعه جدید، و از همه مهمتر یافتن شغل و معیشت مناسب، مواردی هستند که عدهٔ کثیری از مهاجران با آنها دست و پنجه نرم میکنند. اما در هر صورت، آگاهی از این چالشها میتواند مسیر تصمیمگیری و تطبیق بهتر را با این اقلیم جدید هموار کند.
همانطور که در بخش پراکندگی جمعیتی ملاحظه شد، ایرانیان بیشتر در سه شهر تورنتو، ونکوور و مونترال سکونت دارند و این ماجرا خودش شاهدی بر اوضاع اقتصادی و اجتماعی روبراهتر در این شهرهاست. حالا اگر بخواهیم معیار انتخاب محل زندگی در کانادا را، دسترسی راحتتر به جامعهٔ ایرانی - چه از نظر معاشرت چه از نظر فروشگاهها و کسب و کارهای مخصوص ایرانیان - در نظر بگیریم، موارد زیر گزینههای مناسبی هستند. توصیه میشود برای اطلاعات بیشتر به مطلب راهنمای انتخاب بهترین شهر کانادا برای ایرانیان مراجعه بفرمایید.
برای عده کثیری از مهاجران کانادا، هزینههای زندگی کلیدیترین فاکتور تصمیمگیری است و همین امر باعث میشود که انتخاب شهر مقصد، مهمترین متغیر در معادلهٔ زندگی در کانادا باشد. بدین ترتیب بهترین جای زندگی در کانادا برای ایرانیان، میتواند همان ارزانترین و مقرونبهصرفهترین شهر این کشور باشد. منتها شهری که تا حدی از توسعه و امکانات بویی برده باشد و جزو مناطق محروم و زیادی خلوت کانادا - که تعدادشان کم نیست - محسوب نشود.
گزینههای زیر تعدادی از به صرفهترین و در حال رشدترین شهرهای کانادا برای تازهواردان هستند. دقت شود که هزینهها به صورت میانگین و به دلار آمریکا قید شدهاند. اگر در مورد هزینهها به جزئيات بیشتری نیاز داشتید، سایت معتبر Numbeo.com مرجع مناسبی برای بررسی و مقایسه است.
نام شهر و استان | هزینههای ماهانه (دلار آمریکا) | اجاره آپارتمان یکخوابه (دلار آمریکا) |
سنت جانز، نیوفاندلند و لابرادور | 670 | 560 |
سینت جان، نیوبرانزویک | 698 | 873 |
ساسکاتون، ساسکاچوان | 805 | 613 |
مونکتون، نیوبرانزویک | 800 | 800 |
رجاینا، ساسکاچوان | 820 | 750 |
ثاندربی، انتاریو | 756 | 500 |
لندن، انتاریو | 700 | 1640 |
شربروک، کبک | 780 | 500 |
ادمونتون، آلبرتا | 698 | 873 |
کبک سیتی، کبک | 778 | 650 |
وینیپگ، مانیتوبا | 795 | 820 |
برای ایرانیانی که از یک اقلیم گرمسیر به کانادا میروند، شوک آب و هوایی اتفاق چندان عجیبی نیست. در برخی نقاط کانادا زمستان به قدری طاقتفرساست که بعد از یک مدت کوتاه باعث پشیمانی مهاجران میشود. این وسط استان بریتیش کلمبیا به دلیل مجاورتش با اقیانوس آرام به راحتی خوش آبوهواترین استان و شهرهای جنوبی آن با زمستانهای معتدل و ملایم، مطلوبترین شهرهای کانادا برای زندگی هستند. در کل تعدادی از خوشآب و هواترین شهرهای کانادا به قرار زیر هستند:
کانادا سیستم بهداشت و درمان با کیفیتی دارد. اما توزیع امکانات درمانی در تمام شهرهای این کشور یکسان نیست. در کل سه استان، بریتیش کلمبیا، انتاریو و کبک دارای بیشترین امکانات و بالاترین سطح دسترسی به خدمات درمانی بوده و از این بابت تعدادی از بهترین شهرهای کانادا عبارتند از:
انگلیسیزبان بودن اکثر دانشگاههای کانادا در کنار کیفیت بالای آموزش، دانشجویان بینالمللی زیادی را به تحصیل در این کشور ترغیب کرده است و مواردی که در فهرست زیر ملاحظه میکنید، تعدادی از شهرهای ایدهآل کانادا برای زندگی و گذراندن دوران دانشجویی هستند:
سه شهر تورنتو، ونکوور و مونترال بهخاطر بازار گستردهتر و فرصتهای شغلی بیشتر، دست کم از نظر کاری گزینهٔ بهتری برای مهاجرت هستند. سه شهری که از نظر امکانات کاملا توسعهیافتهاند و از نظر اجتماعی و فرهنگی، اوضاع بسیار خوبی دارند.
کلانشهر تورنتو با بیش از ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت به عنوان بزرگترین و شلوغترین شهر کانادا شناخته میشود. همین وسعت باعث شده که بازار کار خوب و بافت فرهنگی متنوعی داشته باشد و جمعیت قابل توجهی از ایرانیان هم در آن زندگی کنند. شاید جدیترین موضوع منفی دربارهٔ تورنتو که در سالهای اخیر بهشدت پررنگ شده، رشد سرسامآور هزینههای زندگی باشد.
خود ونکوور حدود ۷۰۰ هزار نفر و کلانشهر آن با جمعیتی در حوالی ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در قیاس با تورنتو شهر چندان بزرگی به شمار نمیرود، اما جزو شهرهای ثروتمند و توسعهیافتهٔ کانادا و جهان است. ونکوور آبوهوای ایدهآلی نسبت به سایر شهرهای مهاجرپسند کانادا دارد و از رونق اقتصادی خوبی برخوردار است. با این حال هزینه زندگی بسیار بالا اصلیترین نقطه ضعف آن است.
شهر دوزبانهٔ مونترال با جمعیتی قریب به ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر دومین شهر بزرگ و به نوعی اروپاییترین شهر کاناداست. هزینه زندگی در این شهر تاریخی و فرهنگی از تورنتو و ونکوور به مراتب پایینتر است و تسلط بر زبان فرانسوی، با اینکه حتمی و الزامی نیست، اما به تجربه ثابت شده که شانس رستگاری افراد را در این شهر زیبا افزایش میدهد. مونترال زمستانهای سخت و سفیدپوشی دارد.
پایتخت کانادا با جمعیتی نزدیک به ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر، شهری مدرن، پیشرفته و مهاجرپذیر است. اینجا فرصتهای شغلی در بخش دولتی به وفور یافت میشود، کیفیت زندگی بالاست، امنیت و هزینههای زندگی هم نسبت به تورنتو و ونکوور به طرز چشمگیری پایینتر است. اما سرمای شدید زمستان و بازار کار محدودتر در برخی حوزهها، میتواند برای برخی از مهاجران چالشبرانگیز باشد.
ادمونتون، با جمعیتی حدود ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر، جزو مقرونبهصرفهترین شهرهای بزرگ کاناداست. این شهر اقتصاد پویایی دارد و بهویژه در صنایع نفت و گاز فرصتهای شغلی فراوانی ارائه میدهد. هزینه مسکن نسبت به شهرهایی مثل ونکوور و تورنتو پایینتر است، اما زمستانهای بسیار سرد و فاصله از دیگر مراکز بزرگ، برخی را از زندگی در این شهر منصرف میکند.
وینیپگ، مرکز استان مانیتوبا، با حدود ۸۰۰ هزار نفر جمعیت یکی از ارزانترین شهرهای کانادا برای زندگی است. هزینه مسکن پایین، فرصتهای شغلی در صنایع مختلف و جامعه مهاجرپذیر از مزایای آن محسوب میشوند. بااینحال، سرمای شدید زمستان و نرخ جرم و جنایت بالاتر در برخی مناطق، چالشهایی برای ساکنان این شهر ایجاد میکند.
هلیفکس، مرکز استان نوا اسکوشیا، با جمعیتی حدود ۴۵۰ هزار نفر، شهری ساحلی با کیفیت زندگی بالا و هزینههای مناسب است. این شهر دارای فرصتهای شغلی در حوزههایی مانند آموزش، فناوری و حملونقل دریایی است. آبوهوای معتدلتر نسبت به بسیاری از شهرهای دیگر کانادا و طبیعت زیبا از مزایای زندگی در هلیفکس هستند، اما بازار کار محدود و فاصله زیاد از مراکز صنعتی بزرگ ممکن است چالشهایی ایجاد کند.
کلگری، با جمعیتی حدود ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر، یکی از بهترین شهرهای کانادا برای زندگی محسوب میشود. این شهر به دلیل اقتصاد قوی، بهویژه در صنایع نفت و گاز، فرصتهای شغلی بسیاری ارائه میدهد. نرخ مالیات بر فروش در آلبرتا صفر است که هزینههای زندگی را کاهش میدهد. علاوه بر این، کیفیت زندگی بالا، طبیعت زیبا و نزدیکی به کوههای راکی از مزایای کلگری هستند. بااینحال، نوسانات اقتصادی وابسته به صنعت انرژی و زمستانهای سرد از چالشهای زندگی در این شهر محسوب میشوند.
کانادا در چند سال اخیر و در سایهٔ مهاجرپذیری گسترده و خصوصا در دوران بعد از همهگیری کووید - ۱۹ یکسری چالشهای اقتصادی و اجتماعی جدی را به خود دید. از افزایش هزینههای زندگی تا به هم خوردن تعادل عرضه و تقاضا در بازار مسکن تا کمبود مشاغل مناسب برای مهاجران و نارضایتی برخی از استانها مثل کبک به نرخ بالای مهاجرپذیری، برخی از این موارد بودند که در نهایت منجر به سختگیریهای بیشتر و تغییر یکسری از سیاستهای مهاجرپذیری در این کشور شدند. با این حال کانادا هنوز هم برای بسیاری از افراد - خصوصا آنهایی که دارای تخصصهای پرمتقاضی هستند - مقصد مناسبی است. توصیه میشود برای اطلاعات بروز از وضعیت کار و زندگی یا قوانین مهاجرتی در کانادا حتما اخبار و مطالب روز را از طریق بخش اخبار و وبلاگ راهنمای ایرانیان کانادا دنبال کنید.
بستگی به شرایط فرد دارد. مسیرهای رایج شامل اکسپرس اینتری، برنامههای استانی (PNP) و اسپانسرشیپ خانوادگی هستند.
بسته به شهر متفاوت است. در شهرهای بزرگی مثل تورنتو و ونکوور، هزینه ماهانه زندگی برای یک نفر حدود ۲۵۰۰ تا ۴۰۰۰ دلار کانادا است.
تورنتو، ونکوور و مونترال محبوبترین شهرها بین ایرانیان هستند به دلیل وجود جامعه فارسیزبان، فرصتهای شغلی و امکانات فرهنگی.
بستگی به مهارت و سابقه کار دارد. برخی مشاغل مانند فناوری اطلاعات، مهندسی، پرستاری و رانندگی کامیون تقاضای بالایی دارند.
بله. با اینکه از سال ۲۰۲۳ برخی محدودیتها برای خریداران خارجی اعمال شده، هنوز هم امکان خرید خانه برای مهاجران وجود دارد. در هر صورت داشتن اقامت دائم خرید ملک را آسانتر میکند.
برای دانشجویان بینالمللی، شهریه دانشگاهها بسته به رشته و مقطع میتواند بین ۱۵,۰۰۰ تا ۴۰,۰۰۰ دلار کانادا در سال متغیر باشد.